Mijn gevoel na Lady Gaga’ documentaire over haar leven met pijn.

Afgelopen week kwam de documentaire van Lady Gaga online op Netflix, genaamd: Five Foot Two. Hierin laat ze zien hoe ze haar succesvolle leven combineert met haar lichamelijke en mentale pijn. Hierdoor was ik natuurlijk al direct nieuwsgierig, en inmiddels heb ik de documentaire twee keer gekeken. Wel riep deze documentaire enorm wat emoties en gevoelens bij mij op. 

Al een hele tijd raak ik enorm geëmotioneerd door het nummer “Million Reasons”. Op een of andere manier herkende ik mijzelf in dit nummer… Toen ik plots op Facebook las dat Lady Gaga lijdt aan Fibromyalgie, viel alles op zijn plaats. Dit is één van de nummers die zij naar aanleiding van haar pijn schreef. Toen ik vandaag deze versie van het nummer vond, zat ik huilend in de trein.

Five Foot Two
Je ziet Lady Gaga, die in het echt Stefani Germanotta heet, in het begin vooral vrolijk. Precies zoals we haar kennen. Inmiddels is al wel bekend dat ze in een serieuzere fase van haar leven is beland. Ze vervangt haar vleesjurken en de blikjes drinken in haar haar, naar basic kleding en een smokey eye. Ze geeft aan dat ze vrijer en zelfverzekerder is dan ooit, ze is inmiddels 30 jaar oud en komt net uit een relatie. Ze wil een indruk gaan maken in de muziek industrie, veranderen van meisje naar vrouw. Beelden in de studio tijdens het opnemen van haar nieuwe album worden afgewisseld met beelden bij haar familie en vrienden.

Na de positieve uit haar leven gezien te hebben, knalt daar opeens haar leven met pijn door het scherm. Dit is waar ik op gewacht had, en was daarom erg benieuwd hoe de pijn in beeld gebracht zou worden. Je ziet haar krioelend op de bank, op de massagetafel, in het ziekenhuis en in de visagie stoel. Ze heeft een team om zich heen die continue voor haar klaarstaan met de beste medicatie en behandelingen. Iets waar ze enorm blij mee is vertelt ze.

“Ik denk aan andere mensen die misschien zoiets hebben, die willen weten wat het is en die niet het geld hebben voor iemand om hen te helpen. Ik weet niet wat ik zou doen als ik niet iedereen hier had om mij te helpen. Ik kan niet zonder ze.”

Fibromyalgie veroorzaakt een verschrikkelijke soort pijn in het bindweefsel en de spieren. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Hierdoor moest ze helaas ook deze week bekent maken dat ze haar Europese tournee moet afzeggen. Deze klachten lijken erg op mijn klachten, daarom raakte deze documentaire mij enorm.

Gaga is ervan overtuigt dat ze de pijn verdringt, al zo’n vijf jaar lang. Als ze de adrenaline in haar muziek en de fans voelt kan ze functioneren. Maar dat betekent niet dat ze geen pijn heeft. Dit is wel iets wat ervoor zorgt dat ze enorm veel van haar lichaam vraagt. En dat is duidelijk ook. Na wat pijn-beelden staat ze weer te dansen en zingen voor haar duizenden fans. Ze neemt haar videoclip op in een woestijn, haar album gaat de stores in en ze mag het grootste optreden in haar leven doen: Super Bowl.

Mijn gevoel na het zien van de documentaire
De eerste keer dat ik de docu zag, heb ik enorm zitten huilen achter mijn Netflix schermpje. Ik voelde haar pijn, maar huilde ook omdat ik enorm jaloers was en mij een aansteller voelde. Hoe kan het in godsnaam dat zij zoveel pijn heeft, misschien wel meer dan ik heb, en vervolgens één minuut na een heftige pijnaanval weer voor het publiek staat te dansen. Ik heb pijn en lig dagen in bed, waarom kan ik dat dan niet? Waarom kan ik niet mijn pijn verdringen en waarom vermindert adrenaline mijn pijn niet?

Na een enorme huilbui en een fijn gesprek met Dennis, mijn vriend, was ik wat rustiger. Wat Gaga zelf al zei: ze heeft een heel team om zich heen. De beste doktoren, medicatie, massages, infrarood machines.. Als ik dat had, kon ik misschien ook wel weer mijn leven leiden zoals ik hoor te doen. Wat wederom ook weer behoorlijk jaloers makend was, maar ook een motivatie. Het kan dus wel, ik kan met pijn leven. Want als Lady Gaga kan optreden met pijn, kan ik ooit ook wel weer mijn leven oppakken. Ik moet alleen de juiste hulp en medicatie vinden.

Toch wilde ik de documentaire nog een keer kijken voordat ik mijn mening online zou zetten, de eerste ervaring was zo heftig dat ik niet wist wat ik er nou van vond. En deze keer was ik trots… trots dat chronische pijn in het daglicht word gezet door een groot iemand zoals Lady Gaga. Zelf moet ze nu rust nemen, maar ik hoop dat als het beter gaat, ze fibromyalgie en chronische pijn in de aandacht blijft houden. En ik moet één ding bekennen: ik ben fan geworden van deze vrouw!

Laat mij weten of jij ook benieuwd bent naar Gaga: Five Foot Two. Bekijk hier alvast de trailer.

http://www.youtube.com/watch?v=IxI1iOi0t-c

Een gedachte over “Mijn gevoel na Lady Gaga’ documentaire over haar leven met pijn.

  1. Pingback: Het gaat goed? | Winging it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s