Diepgaand interview met Evana Kuik, bekend van LINDA.tv

Evana Kuik: een stoere, dappere, sociale, liefdevolle, creatieve maar vooral sterke vrouw. Je kent haar misschien wel via LINDA.tv, de plek waar ze haar strijd tegen Systemische sclerose vastlegde. Nu de laatste afleveringen online staan, was ik erg benieuwd hoe het gaat met Evana en hoe ze bepaalde dingen heeft ervaren.


In 2016 kreeg ze de diagnose:
Systemische sclerose, dit is een ernstige auto-immuunziekte die een verharding (sclerosering) van het bindweefsel veroorzaakt. Verschillende kuren konden deze zeldzame dodelijke ziekte tegenhouden om te groeien, maar weghalen zou niet lukken. Hierdoor besloot Evana een stamceltransplantatie te ondergaan. Dit legde ze vast, samen met LINDA.tv.


Wanneer was het moment dat je besefte dat je leven de komende tijd anders zal zijn dan die van de rest van je leeftijdgenootjes?
Toen ik het nieuws hoorde, voelde t als de grootste grap van 2016. Ik hoorde het wel, maar het voelde alsof het over iemand anders ging. Een slechte scène uit een nog slechtere film. Ik kon toen alleen maar slapen en had veel pijn. Maar mijn besef kwam later, toen mijn lichaam ging veranderen. Toen ik mijn flexibiliteit verloor en hulp nodig had van mijn vriend in veel dingen. Ik ben iemand die alles graag alleen doet en veel aan kan, maar dat veranderde toen ik opeens binnen een paar weken bijna niks meer zelf kon en besefte dat mijn leven niet meer zou zijn zoals t was.

Is er iets wat je moest accepteren toen je ziek werd, wat je enorm veel moeite heeft gekost?
Er waren heel veel dingen waar ik aan wilde werken, maar door de ziekte in een sneltrein moest veranderen. Ik moest accepteren dat ik mijn levensstijl volledig moest veranderen, gezond leven moet lijden, minder kan werken, dromen die ik had moest loslaten en ik een leven moest gaan lijden die tegenover mijn oude leven staat. Ik moest accepteren dat ik alle controle uit handen moest geven, terwijl ik een controle freak ben. En ik moest accepteren dat dit mijn weg is.

Wat zorgt ervoor dat jij motivatie hebt in slechte tijden?
Mijn motivatie zit voornamelijk in mijn geloof. Ik ben sinds 2013 bezig met t geloof en ga regelmatig naar een internationale kerk, Hillsong. Het geloof en mijn vertrouwen in God, geeft mij de rust dat er een weg is voor mij en ondanks de donkere tijden, er overal licht te vinden is. Ik denk dan aan liefde, mijn relatie met Ruben, vrienden, familie, en blijf ondanks alles dromen. Dromen over mooie plekken die ik nog graag wil zien en doelen die ik wil behalen, en voel dat t mijn tijd niet is.

Wat was jouw manier om verdriet te uiten?
Mijn manier om verdriet te uiten zie je in verschillende dingen, al moet ik zeggen dat ik veel hulp en steun heb gekregen. Ruben werd mijn mantelzorger en daarmee nam hij veel lasten van mij over en hielp mij als ik het lastiger kreeg. Ook kreeg ik professionele hulp die ik al heel lang heb, en krijg ik ook medicatie om mijn emoties en gevoelens te onderdrukken. Maar als ik toch even mijn moment had, en die had ik heus wel, dan ging ik gewoon huilen, mijzelf opsluiten en alleen maar slapen, mijzelf blij maken met het kopen via webstores of toch uiten door creatief bezig te zijn.

“Ik ben iemand die alles graag alleen doet en veel aankan, toen ik mijn flexibiliteit verloor en veel hulp nodig had bij dingen besefte ik dat mijn leven niet meer zou zijn zoals het was…”

Had je een bepaalde manier om je ergste pijn momenten te kunnen handelen?
Wat ik hiervoor al een beetje vertelde, kreeg ik toen al medicatie, waardoor ik rustiger ben, minder nadenk en mijzelf meer onder controle heb. Daardoor heb ik veel minder last van paniek en trekjes die jij noemt. Gelukkig heb ik dat daardoor niet, maar denk ik dat het wel een trekje is dat ik wanneer ik pijn heb, gespannen voel of verdrietig ik meteen onder de douche ga zitten. Al is het 4 keer op een dag of midden in de nacht, ik word rustig van het gevoel van warm water op mijn lichaam. Verder om de pijn te handelen masseert Ruben mij bijna elke dag en krijg ik zo nodig pijnstilling.


Ben je mensen verloren omdat je buiten de maatschappij lag?

Nee, ik ben niet zozeer mensen kwijt geraakt door mijn ziekte. Voordat ik ziek werd of dat ik het wist, heb ik ook al zware perioden gehad, waarbij ik mijn echte vrienden goed leerde kennen. Dus toen ik te horen kreeg dat ik ziek was, wist ik al heel goed wie mijn vrienden waren. Het bracht ons juist dichterbij. Ook met familie, had ik nooit gedacht dat mensen echt zoveel om mij gaven. Tuurlijk ging iedereen er wel op een andere manier ermee om, de ene sprak ik veel de andere nam wel iets meer afstand en dat is ook niet erg. Het is niet niks om een dierbaar persoon ziek te zien. Maar ik verwachtte ook niet van iedereen om er te zijn of het te doen zoals ik dat wilde. Wist toch wel dat dat niks te maken had met hoeveel iemand om je geeft als wel dat omgaan met ziekte lastig blijft. Maar ook vrienden die ik dus met opname niet zag, zie ik nu wel weer, en dat is helemaal goed.

Welke eigenschappen zullen een valkuil kunnen zijn tijdens jouw herstel?
De grootste valkuil is dat ik als karakter een mens ben die altijd bezig is, veel ideeën heeft en super ambitieus is. Wat goed is, maar ook ongezond kan zijn en dat was ik voor dat ik ziek werd. Ik was een workaholic, die geen grenzen kende. En nu ik ziek ben is dat t belangrijkste dat er is, grenzen bewaken en leren om binnen de grenzen te leven. Als ik dat dus niet doe, voel ik dat nu meteen en kan ik het niet aan. Sterker nog, dan is er een kans dat de ziekte terug komt.

Hoe ervaar je het “terug komen” in de maatschappij?
Het terug komen in de maatschappij is zwaar, vooral omdat mijn energie level nog lang niet goed is. Terwijl mijn geest al alles wilt, zegt mijn lichaam dat niet aan te kunnen en dat is verwarrend en frustrerend. Maar dat blijft een proces en ik krijg gelukkig hulp om stap voor stap mijn conditie, kracht en leven op te bouwen.

Zijn er typische dingen die je voordat je ziek werd altijd deed, maar nu je ziek bent geweest beseft dat dit niet goed is?
Perfectionisme, obsessief, workaholic, weinig eten en drinken, weinig slapen, veel spanning dragen, geen grenzen kennen, niet luisteren naar het lichaam, negatief denken. Vast nog wel meer aangezien mijn leven nu het tegenovergestelde is en ik dus al deze dingen in 1 klap moest afleren. Omdat al deze kenmerken die ik in mijn karakter heb en ook door trauma’s in mij zitten slecht zijn voor mijn lichaam en dus mijn ziekte alleen maar kan versterken.

Hoe zie jij de droom-toekomst voor je? Ben je bang voor de gevolgen van je ziekte of bang dat het terug zal komen?
Mijn droomtoekomst is dat ik zodanig herstel dat ik verder kan met mijn doelen binnen mijn werk, mensen kan helpen, kan reizen en moeder kan worden. Maar dat ik mijzelf zodanig ontwikkel, dat ik een weg vind om gezond te leven en lief te zijn voor mijzelf! En dat zal nog zeker een proces zijn, en daar ga ik voor.. Ik heb weer een nieuwe kans gekregen, en daar ben ik super dankbaar voor! Tuurlijk heb ik af en toe een moment dat ik angst voel, of ik ooit weer mijn werk/passie kan voortzetten of ik mijn doelen kan behalen, of ik moeder kan worden, terwijl ik onvruchtbaar ben, en of ik rust kan vinden in de persoon die ik hierdoor moet zijn. Maar mijn geloof is sterk en ik heb vertrouwen dat de toekomst mij laat zien wat het beste voor mij is en wie ik als persoon moet zijn. Ik geniet van de kleine dingen en wat ik al zei, ik ben heel erg dankbaar dat ik opnieuw een leven mag opbouwen en vind het een avontuur en uitdaging om er wat moois van te maken!

 

Vanaf moment één dat ik Evana tegenkwam op LINDA.tv was ik enorm geinspireerd door haar fijne enthousiasme en vertrouwen in de toekomst. Deze sterke vrouw heeft alle redenen ongeveer gehad om op te geven, maar ging elke dag weer voor de strijd, en dat met enorm wat motivatie. Ik kan niet meer zeggen dan dat ik enorm respect heb voor haar. Heel erg bedankt, Evana!

Wil jij meer zien van Evana? Kijk dan hier aflevering 1  van haar proces op LINDA.tv óf volg haar op YouTube, en zie hoe ze haar leven en toekomst weer opbouwt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s